piątek, 22 maja 2015

Szparagi z jajkiem w koszulce.

Witajcie!


Jajka w koszulce to temat pozornie niełatwy. 
Sama zabierałam się za nie po raz pierwszy... I z ręką na sercu mogę stwierdzić, że niepotrzebnie byłam pełna obaw!
Wyszły bez problemu.  Może nie wyglądały jak w najdroższej restauracji, ale smakowały!

A połączyłam je ze szparagami, na które teraz jest sezon i watro je wykorzystać chociażby z dwóch powodów: bo są smaczne i... SMACZNE. No dobra żartuje...są nie tylko dobre, ale bardzo zdrowe i odżywcze też!

Co potrzebujecie (1 porcja):
  • 5/6 szparagów
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki octu (na litr wody)
  • sól, łyżeczka cukru
  • szczypiorek - do posypania
Niewiele ;)

Przygotowanie:






     
  1. W wysokim garnku gotujemy tyle wody, żeby zakryła szparagi centymetr poniżej główek. Do wody dodajemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Szparagom łamiemy końcówki (mniej więcej 2/3cm) i obieramy trochę od dołu. Po zagotowaniu wody, wkładamy do garnka tak, żeby wystawały główki. Gotujemy je około 7 minut.
  2. W między czasie zagotowujemy wodę na jajka. Garnek nie może być za duży, a woda powinna zajmować przynajmniej z 10 cm wysokości garnka. Dodajemy ocet, solimy.
    Jajko delikatnie (żeby żółtko się nie rozlało) wbijamy do miseczki. Gdy woda zawrze, trzonkiem od łyżki tworzymy w garnku wir i w jego środek delikatnie wlewamy jajko. Gotujemy około 3 minut. Wyjmujemy ostrożnie łyżką cedzakową i osuszamy na ręczniku papierowym. Czynność powtarzamy z drugim jajkiem. 
  3. Ugotowane szparagi wyjmujemy z garnka, układamy na talerzu. Na to kładziemy jajka. Całość możemy posypać szczypiorkiem wedle uznania. 




I voila! Gotowe ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz