A miłość do gotowania, wzięła się u mnie z miłości do jedzenia.
Czasami będzie zdrowo, czasami nie. Ale przede wszystkim będzie smacznie! (mam nadzieję ;))
Dzisiaj rzecz banalna, a mianowicie jedna z odsłon orkiszowego makaronu typu penne. Wersja z kurczakiem i pomidorami. Danie proste, a przede wszystkim szybkie do przyrządzenia.
Co nam będzie potrzebne (dla 2 osób):
- makaron penne (u mnie orkiszowy) - 200 g
- pierś z kurczaka - ok 500 g
- pomidory krojone - 1 puszka (można zastąpić świeżymi)
- przecier pomidorowy - 250 g
- czosnek - 2/3 ząbki
- bazylia suszona - 1 łyżka
- sól, pieprz, papryka ostra
- miód
- szczypiorek, parmezan - do posypania
Wykonanie:
- Rozgrzewamy 2 łyżki oleju na patelni, wrzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podsmażamy przez około minutę, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka (wcześniej jedynie ją solę). Czekamy aż mięso się podsmaży, ok 5 minut na średnim ogniu.
- Dodajemy pomidory z puszki i przecier. Całość dusimy do odparowania płynu i zgęstnięcia sosu, oczywiście co raz mieszając.
- Dopiero po zgęstnięciu przyprawiamy: ponieważ pomidory są dosyć kwaśne, całość dosłodziłam miodem. Ten krok oczywiście można pominąć lub zastąpić miód cukrem - wszystko wg uznania. :)
Dodajemy bazylię, solimy, pieprzymy do smaku. Ja dodałam jeszcze trochę papryki ostrej, ale musisz pamiętać żeby nie przesadzić! Doprawiaj powoli, mieszaj, próbuj. Bo bardzo łatwo jest przepieprzyć ;) - Po nałożeniu na talerz całość posyp startym parmezanem (lub innym serem) i szczypiorkiem.
I BON APPETIT !
Nic prostrzego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz